Sikatilat

Kalliiden PRRS-epidemioiden estäminen

Patogeeninen sian lisääntymis- ja hengityselinsyndroomavirus (PRRSV) tunnistettiin ensimmäisen kerran Yhdysvalloissa 1980-luvun lopulla. Huolimatta yli 25 vuoden intensiivisestä tutkimuksesta ja ponnisteluista viruksen torjumiseksi se on edelleen merkittävä maatiloille Yhdysvalloissa ja ulkomailla. Vaikka tuottavuuden menetykset, jotka johtuvat taudin vaikutuksista kasvavalle karjalle, ovatkin kuluneen vuosikymmenen aikana pienentyneet, tämä kehitys mitätöityy jalostuskarjan huomattavasti lisääntyneiden tappioiden vuoksi.

Vaikka PRRSV:n puhkeaminen ei ole maatiloille ainoa huomioitava riski kohdistettaessa varoja toiminnan mahdollistamiseen, se on kuitenkin riski, jota on punnittava tarkoin, koska sillä voi olla merkittäviä vaikutuksia tuotantoon ja kustannuksiin. Todennäköisyys sellaisten tappioiden syntymiseen, jotka aiheutuvat aerosoloituneen PRRSV:n puhkeamisesta, lisääntyy, jos tila sijaitsee viiden mailin säteellä muista sikatiloista. Virulentti virus voi kulkeutua ilmassa viisi mailia tai enemmänkin, ja sen uskomattoman korkea mutaatioaste tekee kehityksestä jatkuvasti tehokasta ja rokotusohjelmasta vaikeaa.

PRRSV:n aiheuttamien tuottavuuden menetysten vuotuiset kustannukset Yhdysvaltojen kansallisessa jalostuksessa ja sikaloissa ovat
664 miljoonaa dollaria, kun ne vuonna 2005 olivat 560 miljoonaa dollaria. Se vastaa 1,8 miljoonan dollarin päivittäisiä tappioita Yhdysvaltain sikateollisuudessa

477,8 miljoonaa dollaria arvioidaan menettävän vuosittain
epidemioiden aiheuttamiin kustannuksiin, mukaan lukien eläinten hoito ja bioturvallisuus

Akuutti PRRS-taudin puhkeaminen neljällä tilalla Illinoisissa
maksoi arviolta 100, 170, 428 ja 510 dollaria per kantava emakko
perustuen vieroitettujen sikojen tuotannon vähenemiseen ja lisääntyneisiin hoitokustannuksiin 

Neljän kuukauden epidemia 250 pään sikalassa Minnesotassa
maksoi arviolta 59 000 dollaria eli 236 dollaria emakkoa kohti vuoden kuluttua taudin puhkeamisesta

Tapaus, jossa esiintyi endeemisiä PRRSV-infektioita porsaiden kohdalla aiheutti  

70 %:n tappiot  tuoton vähentyessä yli 5 dollaria sikaa kohden, mikä johtui yksinomaan porsasvaiheessa
vähentyneestä kasvusta, rehunmuutoksista ja lisääntyneestä kuolleisuudesta

Minnesotan yliopiston Swine Disease Eradication Centerin tutkimuksissa todettiin, että PRRSV:n epäsuoraa leviämisriskiä voidaan pienentää kattavalla bioturvallisuusohjelmalla, joka sisältää ilmansuodatuksen. Valitettavasti useimmat sikaloissa olevat ilmanvaihtojärjestelmät on tyypillisesti suunniteltu toimittamaan raitista ilmaa ja säätelemään sisäilman lämpötilaa, eivät tarjoamaan ilmansuodatusta. Tehokas ilmansuodatusjärjestelmä kuitenkin puree ilmassa oleviin viruksiin, kuten PRRSV ja muut yleiset uhkat, mukaan lukien PEDV, influenssavirukset ja mycoplasma hyopneumoniae, estäen niiden pääsyn laitokseen ja leviämisen siellä.

 

Me AAF:lla ymmärrämme, että sikatuotanto on uhattuna virulentin ja kalliiksi tulevan PRRS-viruksen sekä muiden taudinaiheuttajien vuoksi, ja niillä voi olla huomattava vaikutus karjaan, tuotantomääriin ja käyttökustannuksiin. Tavoitteenamme on tarjota kattavia tietoja riskin arvioimiseksi ja suodatusratkaisuja, joilla vähennät riskejä ja suojaat ennakoitua tuottoa. AAF/Dinair tarjoaa ilmansuodatusratkaisuja ja ilmastointivaihtoehtoja, jotka täyttävät maatalouden erityistarpeet ja jotka suojaavat sekä eläinten terveyttä että tilan kannattavuutta.

Ratkaisut ja palvelut

Document Finder
Ota yhteyttä
Mail
Top of Page